Ir al contenido principal

T1 Curiositats

Les literatures en l'antiguitat: Curiositats.

1. Completa:  ''Quan surts per fer el viatge cap a itaca/has de pregar que el camí sigui llarg,/ ple d'aventures, ple de coneixences.''   De quin poeta són aquests versos? Quin cantant els va popularitzar?   Aquests versos són del poeta Konstantinos Kavafis i el cantant que els va popularitzar es Lluís  LLach.

2. El mot ''quimera'' té diferents significats: "Creació imaginària de l’esperit que es pren com una realitat"; "Malvolença contra algú" (Es tenen molta quimera.); "Ànsia, inquietud" (No passis quimera). Però en la mitologia grega era un monstre que tenia... quants caps?  La quimera té tres caps: una de lleó, una de drac i una de mascle cabiró.

3. Com era l'esfinx grega?  En la mitologia grega, l'esfinx era un monstre que tenia ales d'ocell de presa, cames de lleó, cos de gos, cua de drac, un rostre de dona pàl·lid i la boca plena de verí.

4. En la mitologia grega, el déu del vi i del teatre era Dionís; en la mitologia romana rebia un altre nom: quin?  En la mitologia romana era conegut amb el nom de Bacus (llatí: Bacchus).

5. Foto del teatre d'Epidaure:



6. A les representacions teatrals gregues, les sessions duraven tota la jornada, fins a la posta de sol; i el públic es portava menjar i en el mateix teatre el venedors ambulants oferien les seves mercaderies. Veritat o fals?
Veritat. Hi havien sessions que podrien durar fins a dos o més dies.

7.  Els actors sempre eren hòmens. Les dones podien assistir al teatre? 
El que no podien fer les dones era participar com actrius, però podien anar com a espectador.  Eren els esclaus els únics que no podien assistir. 

8.  Quina relació tenen l'Oracle de Delfos i la Font de Castàlia?
El ritu de purificació de l'Oracle de Delfos consistia en què els sacerdots es purificaven rentant-se amb l'aigua de la font Castàlia. 

9. Foto del Santuari de Delfos.
 
   
10. Tirèsias és un endeví cec. Això deu ser cosa dels déus. Explica-ho.  
Segons explica el mite, l'endeví es va quedar cec a causa que va trobar a la deessa Atena nua banyant-se. Com a càstig per la seva gosadia, la deessa ¡ li va castigar amb la privació de la vista.  No obstant això, davant dels precs de la mare de Tirèsias Atena li va beneïr amb el do d'entendre el llenguatge dels ocells i est seria l'origen del seu poder endevinatori. 

11. (Només per a majors d'edat.) Tal vegada t'escandalitzarà conéixer la trista història de Crisip, fill de Pèlops, que és l'origen de la maledicció de la casa de Tebes.
Aquesta història narra un dels casos més antics de pederàstia.







                                                                                                                -Laura y Aïcha💙






















Comentarios

Entradas populares de este blog

Cants

Cant I: El gran viatge de Dante comença als trenta-cinc anys . Un dia es desperta enmig d'un bosc i sense llum en la selva del pecat i de l'error. Va intentar escapar però les besties feroces ho van impedir  , la pantera, el lleó i la lloba, tres obstacles gairebé impossibles de superar. Quan estava a la vall sense sol se lo va aparèixer una figura solemne que va reconèixer molt ràpid, Virgili, a qui considerava el més savi.   Cant II: El cant segon és la segona part del pròleg de l'obra. Dante fa referència als il·lustres precedents , de visites a l'ultratomba:  Eneas (entre herois pagans) que representa el fonament de la futura grandesa de Roma i el sant Pau (entre els cristians) que reforça els fonaments de la fe cristiana.  És Beatriu acudiu als llimbs a demanar-li al mestre per a que vinga en auxili de Dante i Virgili.  El poeta, doncs, es decidirà a fer un viatge que gaudeix de la més alta protecció i que és un privilegi extraordinari. Però, què se...